Türkiye'de ilkbaharın en güzel günlerini yaşadığımız bir dönemdeyiz. Anadolu'nun her tarafı yemyeşil bir renk aldı. Kış mevsimini az yağışla geçiren Anadolu'da, mayıs ayı ile birlikte yağışlı hava durumu etkili oluyor.
İlkbahar, kışın ve bir önceki yazdan sonraki dört ılıman mevsimden biridir. Baharda çeşitli teknik tanımlar vardır, ancak terimin yerel kullanımı iklim, kültür ve geleneklere göre değişir. Kuzey Yarımküre'de bahar olduğunda, güney yarımkürede sonbahar olur ve tam tersi olur. İlkbahar ekinoksunda günler yaklaşık 12 saat uzunluğundadır ve mevsim ilerledikçe gün boyu artmaktadır.
Bahar ve "bahar zamanı", mevsime, ayrıca yeniden doğuş, gençleşme, yenilenme, dirilme ve yeniden gelişim fikirlerini ifade eder. Subtropikal ve tropik bölgeler, diğer mevsimler açısından daha iyi tarif edilen iklimlere sahiptirler, örn. Kuru veya ıslak, muson veya sikloniktir. Çoğu zaman, kültürler, Avrupa'da doğan terimlere az denkliği bulunan mevsimler için yerel olarak tanımlanmış adlara sahiptir. Bahar birçok bitki büyümeye ve çiçek açmaya başladığı zamandır.
Meteorologlar genelde bahar, yaz, sonbahar (düşme) ve kış olmak üzere birçok iklim alanında dört mevsimi tanımlarlar. Bunlar, aylık ortalama sıcaklıklardaki değerlerle sınırlandırılmış olup, her mevsim üç ay sürmektedir. En sıcak üç ay tanım olarak yaz, üç en soğuk ay kış ve araya giren boşluklar bahar ve sonbahardır. Bahar, bu şekilde tanımlandığında, farklı bölgelerdeki farklı tarihlerde başlayabilir.
Kuzey Yarıküre için, bahar ayları Mart, Nisan ve Mayıs aylarında olmakla birlikte, ülkeden ülkeye farklılıklar vardır. (Yaz Haziran, Temmuz, Ağustos; sonbahar Eylül Ekim, Kasım; kış Aralık, Ocak, Şubat.) Güney Yarımküre için Eylül, Ekim ve Kasım aylarında bahar aylarında mevsim değiştirilir.
İsveç meteorologları, ilkbaharın başlangıcını, ortalama gündüz sıcaklığının üst üste yedi gün boyunca sıfır derece Celsius'u aştığını, dolayısıyla tarih enlem ve yüksekliğe göre değişir. Avustralya ve Yeni Zelanda'da, bahar geleneksel olarak 1 Eylül'de başlayıp 30 Kasım'da sona eriyor.
İlkbaharın başlangıcı sabit takvim tarihlerine göre belirlenmez. Baharın fenolojik ya da ekolojik tanımı, bir dizi bitki türünün çiçeklenmesi, hayvanların faaliyetleri ve mikro floranın gelişmesine sıcaklığa erişen özel toprak kokusu gibi biyolojik göstergelerle ilgilidir. Baharın başlangıcı ile birlikte bu göstergeler, yerel iklime ve belirli bir yılın özel havasına göre değişir. Çoğu ekoloji uzmanı, yılı sabit bir tarihi olmayan altı mevsime ayırır. İlkbahara ek olarak, ekolojik hesaplama, kış uykusu (kış) ile bahar mevsimi (bahar) arasında daha erken ayrılmış bir prevernal (erken veya bahar öncesi) mevsimi tanımlar. Bu sadece çakıl gibi en sağlam çiçeklerin çiçek açtığı, bazen halen toprak üzerinde bazı kerevizlerin olduğu bir zamandır.
Yeni Bahar anlamına gelen Nevruz, çoğunlukla Türkiye'de kutlanmaktadır. Aslında Fars bahar şenliği ve yılın başlangıcı. Bu gün, Türkler için de önemlidir. Bu biraz da Ergenekon efsanesi ile ilgilidir. Hıdırellez Mayıs ayı başında olan İslami bahar şenliği çeşididir. Hızır ve İlyas'ın buluşma günüdür ve festivalde piknik yapmak popüler bir etkinliktir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafınndan yapılan açıklamaya göre bu gece saatlerinden itibaren sağanak ve şiddetli yağış birçok ilimizi etkisi altına alacak. Şiddetli yağışlardan 15 ilimizin etkilenmesi bekleniyor.